ارکستر زهی به ارکستری گفته میشود که در آن بیشتر از سازهای زهی استفاده میشود، اما ممکن است سازهای دیگری هم مورد استفاده قرار گیرد. این سازها را ویلن، ویولا، ویلونسل، کنترباس، هارپ تشکیل میدهند و بعضاً در این نوع ارکستر از پیانو و سازهای کوبهای هم استفاده میشود. اندازهٔ ارکسترهای زهی میتواند متفاوت باشد، گاهی اندازه یک ارکستر مجلسی که دارای دوازده تا بیست و یک نوازنده است و بعضاً بدون رهبر ارکستر هم اجرا میشود. گاهی هم اندازه آن میتواند به اندازه نوازندگان سازهای زهی یک ارکستر کامل شامل شصت نوازنده باشد.
ارکستر یا سازگان به مجموعهای از نوازندگان و سازهائی که باهم به اجرای قطعات موسیقی می پردازند، اطلاق میگردد. هر ارکستر به طور معمول بر اساس قرار گرفتن نوع و تعداد سازها در آن نامگذاری میشود. برای نمونه ارکستر سمفونی که به عنوان بزرگترین نوع ارکستر میباشد، بدان معناست که درآن از تمام گروههای سازی استفاده شده و تقریبآ تمامی سازهای موسیقی کلاسیک غربی در آن وجود دارد. ارکسترهای کوچک تر، که بخشی از سازهای موسیقی کلاسیک درآن قرار دارد با نامهای دیگر از جمله ارکستر مجلسی نامیده میشوند. ارکستر مجلسی به ارکستری گفته میشود که در آن از سازهای زهی آرشهای، سازهای بادی چوبی و سازهای کوبه ائی و سازهای کلیدی همچون پیانو میتواند استفاده شود.
در برخی از موارد بعضی از عنوانها برای ارکسترها استفاده میشود، که این نامها اشارهای به نوع سازهای به کاررفته یا نقش سازها در این ارکسترها ندارد و این نامگذاریها تنها برای تشخیص دادن ارکسترهای مختلف در یک منطقه یا شهر استفاده میگردد. برای نمونه ارکستر فیلارمونیک. ارکستر فلارمونیک معمولاً از سوی انجمن دوستداران موسیقی در هر شهر(انجمن فیلارمونیک) پشتیبانی مالی میگردد و در این ارکسترها معمولآ از نوازندگان خبره و چیرهدست هر شهر استفاده میگردد.
البته ساختار ارکستر فیلارمونیک، از نظر سازی، بصورت ارکستر سمفونیک یا ارکستر بزرگ است. مانند ارکستر فیلارمونیک لندن. در ارکسترها رهبر ارکستر مهمترین نقش و در واقع قلب ارکستر به شمار میرود.
تاریخ برگزاری دوره آنسامبل زهی 98/2/12 ساعت 18 الی 19 می باشد.
استاد: بابک کوهستانی